MummyNemo [dot] com

Wednesday, February 23, 2011

Khasiat Buah-Buahan

Credit : Google

Buah adalah salah satu jenis makanan yang memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yang pada umumnya sangat baik untuk dinikmati setiap hari. Dibandingkan dengan ubat-ubatan / makanan kesihatan yang dijual di farmasi-farmasi, buah jauh lebih baik tanpa kesan sampingan yang berbahaya serta harga jauh lebih murah dibanding pil-pil makanan kesihatan yang memiliki fungsi yang sama.

Di bawah ini kita dapat melihat kandungan, khasiat dan manfaat dari beberapa jenis buah yang ada di bumi :




1. BUAH TOMAT (TOMATO)

- tomato mengandung vitamin A, B1 dan C
- tomato dapat membantu membersihkan hati hati dan darah kita.
- tomato dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gusi berdarah.
b. rabun.
c. penggumpalan darah.
d. gangguan usus.
e. kanser prostat dan kanser payudara.


2. BUAH BETIK (PAPAYA)

- betik mengandungi vitamin C dan provitamin A.
- betik dapat membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan.
- betik dapat melancarkan saluran pencernaan makanan.
- betik dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menghilangkan infeksi.
c. menghilangkan alergi

3. BUAH PISANG (BANANA)

- pisang mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.
- pisang dapat membantu mengurangi sakit perut/gastrik.
- pisang dapat membantu menjaga keseimbangan air dalam tubuh.
- pisang dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gangguan pada perut.
b. penyakit jantung dan stroke
c. stress
d. menurunkan kadar kolesterol dalam darah.


4. BUAH MANGGA (MANGO)

- mangga mengandung vitamin A, E dan C.
- mangga dapat bertindak sebagai disinfektan.
- mangga dapat membersihkan darah.
- mangga dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. bau badan / bb / bau tubuh yang tidak enak.
b. menurunkan panas tubuh ketika demam.

5. BUAH STRAWBERRY (STRAWBERRY)

- strawberi mengandung provitamin A, vitamin B1, B dan C.
- strawberi mengandung antioksidan untuk melawan zat radikal bebas.
- strawberi memiliki kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :.
a. menjadi anti virus
b. menjadi anti kanser

6. BUAH EPAL (APPLE)

- epal mengandung vitamin A, B dan C.
- epal dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
- epal mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menjadi zat anti kanser.
b. mengurangi nafsu makan yang terlalu besar.


7. BUAH OREN/LIMAU (ORANGE)

- oren mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.
- oren mengandung antikasker bagi tubuh.
- oren dapat mencegah dan mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. mengubati ulser mulut.
b. menurunkan risiko terkena kardiovaskular, kanser, dan katarak.


8. BUAH PEAR / PIR (PEAR)

- pear mengandung vitamin C dan provitamin A.
- pear mengandungi anti oksidan yang baik untuk menjaga kesihatan.
- pear dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menurunkan demam / panas tubuh.
b. menghilangkan kahak pada batuk berkahak.


9. BUAH JAMBU BIJI MERAH / JAMBU MERAH (GUAVA)

- jambu merah mengandung vitamin C yang sangat banyak.
- jambu merah mengandung zat antioxidan dan antikanser.
- jambu merah mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol darah
b. mengubati infeksi.
c. menjaga mengubati ulser.
d. memperlancar peredaran darah.
e. melancarkan saluran pencernaan.
f. mencegah konstipasi.


10. BUAH SEMANGKA/TEMBIKAI (WATERMELON)

- semangka mengandung vitamin C dan provitamin A.
- semangka dapat menjadi antialergi.
- semangka mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol.
b. mencegah dan menahan serangan jantung.


11. BUAH MELON (HONEYDEW)

- melon mengandung vitamin C dan provitamin A.
- melon mengandung zat anti kanker dan anti oksidan.
- melon mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. mencegah darah menggumpal.
b. membersihkan kulit.
c. menlancarkan saluran pencernaan.
d. menurunkan kadar kolesterol.


12. BUAH WORTEL (CARROT)

- wortel kaya akan vitamin A.
- wortel baik untuk menjaga kesihatan mata.
- wortel mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :-
a. meningkatkan kekebalan dan ketahanan tubuh jasmani.
b. menjaga hati tetap sihat.


13. BUAH BELIMBING (STAR FRUIT)

- belimbing mengandung vitamin C dan provitamin A.
- belimbing dapat membantu memperlancar pencernaan makanan.
- belimbing mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan tekanan darah.
b. menurunkan kadar / tingkat kolesterol dalam tubuh.


14. BUAH NANAS (PINEAPPLE)

- nanas mengandung vitamin B dan C.
- nanas dapat mencegah terkena serangan jantung dan stroke / struk.
- nenas dapat mengobati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menyembuhkan infeksi pada saluran pencernaan.


Untuk menjadi sihat tanpa bahan kimia makanlah berbagai buah secukupnya setiap hari demi kesihatan badan kita yang sangat berharga.

4 KOMEN YANG SAYA TERIMA:

cute said... [Reply to comment]

wah.suka entry ni tau..eja baca kandungan entry aida ni dengan kawan2..hihi..banyaknya khasiat.eja suka makan buah..buah anggur apa khasiatnya?

Aidanatasya said... [Reply to comment]

@EJA

owh yaka.. makasih ya eja, aida pun suka makan buah-buahan.. :)

tp buah nenas je aida tak suka ;)

Leyha said... [Reply to comment]

HAHAHA ! . betul . makan buah-buahan setiap hari dapat mengelakkan penyakit .

tapi banyak2 buah , tak makan nanas ! HAHAHAHA :D

Post a Comment

Terima kasih Dengan Komen Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apesal erkk??

Copyright © Simanis Cadburylady. All Rights Reserved.
Blogger Template designed by Simanis-Cadburylady.