Credit : Google |
Buah adalah salah satu jenis makanan yang memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yang pada umumnya sangat baik untuk dinikmati setiap hari. Dibandingkan dengan ubat-ubatan / makanan kesihatan yang dijual di farmasi-farmasi, buah jauh lebih baik tanpa kesan sampingan yang berbahaya serta harga jauh lebih murah dibanding pil-pil makanan kesihatan yang memiliki fungsi yang sama.
Di bawah ini kita dapat melihat kandungan, khasiat dan manfaat dari beberapa jenis buah yang ada di bumi :
1. BUAH TOMAT (TOMATO)
- tomato mengandung vitamin A, B1 dan C
- tomato dapat membantu membersihkan hati hati dan darah kita.
- tomato dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gusi berdarah.
b. rabun.
c. penggumpalan darah.
d. gangguan usus.
e. kanser prostat dan kanser payudara.
2. BUAH BETIK (PAPAYA)
- betik mengandungi vitamin C dan provitamin A.
- betik dapat membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan.
- betik dapat melancarkan saluran pencernaan makanan.
- betik dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menghilangkan infeksi.
c. menghilangkan alergi
3. BUAH PISANG (BANANA)
- pisang mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.
- pisang dapat membantu mengurangi sakit perut/gastrik.
- pisang dapat membantu menjaga keseimbangan air dalam tubuh.
- pisang dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gangguan pada perut.
b. penyakit jantung dan stroke
c. stress
d. menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
4. BUAH MANGGA (MANGO)
- mangga mengandung vitamin A, E dan C.
- mangga dapat bertindak sebagai disinfektan.
- mangga dapat membersihkan darah.
- mangga dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. bau badan / bb / bau tubuh yang tidak enak.
b. menurunkan panas tubuh ketika demam.
5. BUAH STRAWBERRY (STRAWBERRY)
- strawberi mengandung provitamin A, vitamin B1, B dan C.
- strawberi mengandung antioksidan untuk melawan zat radikal bebas.
- strawberi memiliki kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :.
a. menjadi anti virus
b. menjadi anti kanser
6. BUAH EPAL (APPLE)
- epal mengandung vitamin A, B dan C.
- epal dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
- epal mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menjadi zat anti kanser.
b. mengurangi nafsu makan yang terlalu besar.
7. BUAH OREN/LIMAU (ORANGE)
- oren mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.
- oren mengandung antikasker bagi tubuh.
- oren dapat mencegah dan mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. mengubati ulser mulut.
b. menurunkan risiko terkena kardiovaskular, kanser, dan katarak.
8. BUAH PEAR / PIR (PEAR)
- pear mengandung vitamin C dan provitamin A.
- pear mengandungi anti oksidan yang baik untuk menjaga kesihatan.
- pear dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menurunkan demam / panas tubuh.
b. menghilangkan kahak pada batuk berkahak.
9. BUAH JAMBU BIJI MERAH / JAMBU MERAH (GUAVA)
- jambu merah mengandung vitamin C yang sangat banyak.
- jambu merah mengandung zat antioxidan dan antikanser.
- jambu merah mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol darah
b. mengubati infeksi.
c. menjaga mengubati ulser.
d. memperlancar peredaran darah.
e. melancarkan saluran pencernaan.
f. mencegah konstipasi.
10. BUAH SEMANGKA/TEMBIKAI (WATERMELON)
- semangka mengandung vitamin C dan provitamin A.
- semangka dapat menjadi antialergi.
- semangka mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol.
b. mencegah dan menahan serangan jantung.
11. BUAH MELON (HONEYDEW)
- melon mengandung vitamin C dan provitamin A.
- melon mengandung zat anti kanker dan anti oksidan.
- melon mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. mencegah darah menggumpal.
b. membersihkan kulit.
c. menlancarkan saluran pencernaan.
d. menurunkan kadar kolesterol.
12. BUAH WORTEL (CARROT)
- wortel kaya akan vitamin A.
- wortel baik untuk menjaga kesihatan mata.
- wortel mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :-
a. meningkatkan kekebalan dan ketahanan tubuh jasmani.
b. menjaga hati tetap sihat.
13. BUAH BELIMBING (STAR FRUIT)
- belimbing mengandung vitamin C dan provitamin A.
- belimbing dapat membantu memperlancar pencernaan makanan.
- belimbing mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan tekanan darah.
b. menurunkan kadar / tingkat kolesterol dalam tubuh.
14. BUAH NANAS (PINEAPPLE)
- nanas mengandung vitamin B dan C.
- nanas dapat mencegah terkena serangan jantung dan stroke / struk.
- nenas dapat mengobati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menyembuhkan infeksi pada saluran pencernaan.
Untuk menjadi sihat tanpa bahan kimia makanlah berbagai buah secukupnya setiap hari demi kesihatan badan kita yang sangat berharga.
4 KOMEN YANG SAYA TERIMA:
wah.suka entry ni tau..eja baca kandungan entry aida ni dengan kawan2..hihi..banyaknya khasiat.eja suka makan buah..buah anggur apa khasiatnya?
@EJA
owh yaka.. makasih ya eja, aida pun suka makan buah-buahan.. :)
tp buah nenas je aida tak suka ;)
HAHAHA ! . betul . makan buah-buahan setiap hari dapat mengelakkan penyakit .
tapi banyak2 buah , tak makan nanas ! HAHAHAHA :D
mau amalkan lah... hehehe...
JOM JENGUK PENDEKAR (^_^)
Post a Comment
Terima kasih Dengan Komen Anda.