MummyNemo [dot] com

Monday, February 21, 2011

PUKAU MELALUI TELEFON

credit to : google :)
Assalamualaikum.. pagi kawan2, hari ni sy nak share ceta pasal pukau... zaman skrg ni, macam boleh blaku, terutamanya melibatkan wang ringgit..., bermacam2 cara org boleh lakukan demi mendapat duit dengan mudah, hurmmm... ceta kat bawah nie adalah KISAH BENAR....

This is happen to my best friend, Fiza masa dia kt Shell, Sri Petaling kelmarin...somebody call dia nye hp kelmarin then ask her name kononnya pemanggil tu dr Hotlink Centre dan inform bahawasanya no. hp si Fiza terpilih utk memenangi peraduan Hotlink, dn yg peliknye no. org tu bkn dr Malaysia (no. luar negara..Indonesia), pastu my friend ni pun dgn tanpa rasa sangsi dan ragu bgtau la nama dia..lps dia ckp je name dia suddenly dia rasa cam bengong sekejap dan seolah2 jd bodoh dan tak sedar ape yg berlaku, jd seperti pak turut yg menurut ape kehendak org tu..u know what? lps ntah ape yg dikelentongnya ntah pastu mangkuk ayon ni pun suruh fiza pegi ke ATM Machine dan bgtau ape yg patut fiza ni buat...so dengan keadaannye yg tgh khayal tu dia pun pegi la ke ATM Machine Maybank yg ada kt kt dlm petrol station tu dan ikut la step2 yg org tu ajar dn dgn tak semena2 duit dlm account (about RM2,600) si Fiza ni pun 'ter transfer' la ke account mangkok ayon ni dgn tanpa s edarnya (bila aku tnye mcm mane dia transfer duit tu dr account dlm M'sia ke luar negara tu, dia ckp dia langsung tak ingat ape2 dn dia bukan la jenis yg reti sgt nk pakai ATM Machine lebih2 lg yg transfer ke luar negara punya)...bkn itu je siap disuruhnya si Fiza ni belikan top up hp Indonesia utk dia...jd fiza yg dh dipukau ni pun terus je pegi beli dan tlg top up kn masuk dlm no. mangkok ayon ni...masa tu my friend ni x tau ape yg dia rasa, sah kena PUKAU...

Semalam kt umah dia baru tersedar dan terus ke ATM Machine utk check balik duit dia...sah dia dh diPUKAU oleh org Indonesia tu sbb baki yg tggl dlm account dia cuma ade bape sen je...terus dia menggigil lps tu dan menangis...Nk buat mcm mane lg, duit dh abis dlm account. Dia cuma harap lps ni sape2 yg dpt panggilan konon2 nya menang peraduan ke ape ke...lebih berhati2 kerana org skg ni lalu telefon je dh boleh kena pukau!!!!
 

p/s sy pun pnah terima sms.. seperti mangsa di atas, tp sy buat tak layan... org tu pnah jgk call sy.. lagak seperti org melayu... tp tetapi kantoi, loghat indo tetap ade huhuuhu...

23 KOMEN YANG SAYA TERIMA:

aDieyZa said... [Reply to comment]

kesiannya mangsa tu.. mesti sedih sesgt.. hope kita dapat sebarkan cerita ni kat lebih ramai orang..

eMMe said... [Reply to comment]

sebut name je dah leh kene pukau kan..takotnye, moga Allah sentiasa melindungi drpd perbuatan jahat seperti ini...

LehaMY said... [Reply to comment]

siannya kat kawan awak . Takziah diatas kehilangan duit itu . isk isk isk. skrg nie amat bahaya betul. huhhu .

α!∂αηαтαѕуα™ said... [Reply to comment]

@eMMe

kak emme.. tula, bahaya pukau nie.
smpi kita tak leh sedarkan diri apa yg kita lakukan.

α!∂αηαтαѕуα™ said... [Reply to comment]

@LehaMY

leha.. bukan kawan sy, sy just share kat kawan2 :)

Siti Safiyyah said... [Reply to comment]

nauzubillahi minzalik..
kene berjaga2 dengan setiap panggilan dan sms daripada no yg tak dikenali..sekarang ni dah bahaya sangat dah..

Terkini : Nak menang hadiah tak??

EJA said... [Reply to comment]

bahayala kes pukau ni..eja pernah kena sekali..hp eja kena ambil..

tehr said... [Reply to comment]

nasi dah menjadi bubur
kes begini berlaku tiap hari
mereka memang kerja tipu orang

bila dah jadi macam ni, hanya sabar dan reda je yang perlu
kalau dok marah2 pun, buat tambah penyakit je
insya allah, rezeki kita akan diganti kelak

Rose Johari said... [Reply to comment]

hurm...kwn sy pon dah pernah terkena mcm kes nie. lesap duit ptptn dia...

Rose Johari said... [Reply to comment]

hurm...kwn sy pon dah pernah kes mcm nie. Habis lesap duit ptptn dia yg baru masuk tuh...

AkuMuzikFilem said... [Reply to comment]

perempuan memang camtu, sedikit lemah, sebab tu mudah dipukau. berhatu-hati tau perempuan d luar sana.

.: iEyLa :. said... [Reply to comment]

macam2 kan skrang ni...
takot plak nk kluar slalu..

Pendekar Berkuda said... [Reply to comment]

wahhh... pukau macam ni pun ada ka?

Pendekar pun pernah jadi mangsa...

tak sedar kena pukau... ribu2 lesap... huhuhu...


JEMPUT JUGA KE SINI (^_^)

The Young Doctor said... [Reply to comment]

wah postingan tentang telepon, telepon saya donk :)

ayushida said... [Reply to comment]

sedihnya kena pukau,, macam org bodoh kan... akak jadi mangsa ragut, sekurang2nya sedar kejadian tu......

mohd sasuke said... [Reply to comment]

mak ai dasatnye..huhu

note : salam singgah..jom bace entri baru dan klik heartbeat kat blog..meh2..hehe

Post a Comment

Terima kasih Dengan Komen Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apesal erkk??

 
Copyright © Simanis Cadburylady. All Rights Reserved.
Blogger Template designed by Simanis-Cadburylady.