MummyNemo [dot] com

Sunday, April 10, 2011

ALLAH Membenci orang yang menguap!!


Assalamualaikum dan salam sejahtera..,entry kali ini, sy ingin berkongsi sama2 mengenai perbuatan menguap, maybe ade yang da taw, kalau menguap hendaklah tutup mulut supaya syaitan tak masuk. Teringat saya masa kecik2 ibu saya mmg da pesanan, klu nak menguap mesti tutup mulut klu tak nati syaitan masuk mulut.....masa tu masih x tau istilah syaitan lagi.... bila da cakap hantu... da mula rasa takut hehehe... jom baca kat bawah nie.



Diriwayatkan oleh al-Bukhari drpd Abu Hurairah r.a.,Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yg bersin, dan membenci orang-orang yg menguap.Maka apabila seseorang kamu bersin,lalu dia mengucapkan ‘Alhamdulillah’,maka adalah hak atas setiap Muslim yg mendengarnya mengucapkan ‘Yarhamukallah’.Adapun menguap itu adalah drpd syaitan.Maka apabila seseorang kamu menguap,hendaklah dia menahannya sekadar termampu.Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap,syaitan akan mentertawakannya.”

Kalau nak menguap sangat jangan lupa ltak tangan tutp mulut...Diriwayatkan olh Muslim drpd Abu Said al-Khudri r.a.,Rasulullah SAW bersabda: ”Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan msuk (melalui mulut yg terbuka).

time petang2 mcm nie, mesti ramai da mula rasa ngantokan termasuk saya... so, klu mguap tu kena la tutup mulut. kang syaitan masuk lak dalam mulut :p

kredit To : myfriends2u

4 KOMEN YANG SAYA TERIMA:

mizzkechique said... [Reply to comment]

br tgk gmbr dh menguap dh...
huwaaa...(smbil tutup mulut)

zora said... [Reply to comment]

huhuhu..sy selalu gak mnguap..kdang2 2 sampai lupe nak top mulut..ni kene ubah ni..

eMMe said... [Reply to comment]

menguap tu selalu...selalu lupe tutup mulut...bile teringat, terus cecepat tutup mulut yg luas menganga tu, hehehehe...
Setan tak sempat masuk kot...! hiihii...

Post a Comment

Terima kasih Dengan Komen Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apesal erkk??

 
Copyright © Simanis Cadburylady. All Rights Reserved.
Blogger Template designed by Simanis-Cadburylady.