MummyNemo [dot] com

Sunday, April 10, 2011

M I G R A I N



Anda ada migrain???....ni la yg blaku pada sy ari nie.... asa x larat nak buat keje... hurmmm... tp kena buat jgk, da dekat hujung tahun.. keje makin berlambak.... :(


Pengenalan Penyakit

-Migrain berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang,berbeza tahap kesakitannya,kekerapan dan jangka masa serangan.
-Ia berasal dari perkataan Peranchis yang bermaksud sakit kepala sebelah
-Biasanya serangan sakit kepala sebelah boleh menyebabkan sakit kedua-dua belahnya.
Jenis-Jenis Migrain
-Migrain tanpa aura
-Migrain dengan tanda aura
-Opthalmoplegic migrain
-Status migrain
Punca penyakit / Faktor Risiko
-Genetik
-Aktiviti saraf ‘trigemino’ yang mengawal saraf dalam kepala dengan ‘neurotransmitter’ yang dipanggil substance P dan lain-lain’neurotransmitter’ sperti ’stamine’ dan kinine’ menyebabkan urat-urat darah dalam kepala mengembang dan berdenyut.
-Aktiviti yang berlebihan pada pangkal otak mengakibatkan ‘ neurotransmitter’ seperti ‘norephenepherine’ dan ’serotinin’ yang menjadikan urat darah sempit, kembang dan mengakibatkan rasa sakit.
-Perubahan saiz diameter urat darah yang bergerak dalam kepala berbeza-beza dari masa kesemasa dalam satu serangan (spreading digemia)
-Pengeluaran serotinin yang berlebihan dari sel platlet darah
-Tekanan perasaan atau ’stress’
-Terlalu banyak minum minuman yang berkafein seperti kopi atau minuman alkohol
-Cahaya yang sangat terang
-Perubahan cara tidur / tidak cukup tidur
-Letih yang keterlaluan
-Bau-bauan ‘ perfume’ yang terlalu kuat
-Pengambilan pil ‘ contraceptive’
-Haid
-Pengambilan pemanis tiruan
-Daging yang ditahan lamakan (preservative) supaya tidak mengandungi natrium dan sodium glutamate
-makanan yang mengandungi histamine dan ‘vasoctive agent’
Tanda- tanda / Simptom

1) Migrain tanpa aura
   -Rasa berdenyut-denyut pada sebelah kepala, pesakit ternampak bayangan bergaris-  garis
   -Terjaga dari tidur akibat kesakitan yang amat sangat
   -berasa sangat loya, muntah dan terlalu sensitif pada cahaya dan bunyi
   -denyutan yang dirasakan amat sakit apabila disentuh penghidap boleh pengsan
2) Migrain dengan tanda aura
   -jarang berlaku
   -pesakit akan mengalami pandangan seolah-olah ternampak garisan (line) yang membesar, kemudiannya hilang
   -Penghidap akan terasa mabuk, kebas-kebas pada bahagian dalam badan beberapa minit sebelum serangan
3) Opthalmoplegic migrain
   -terlalu jarang berlaku
   -sakit kepala yang keterlaluan boleh menyebabkan mata jadi juling dan buta sementara
   -mata menjadi sepet sebelum menjadi juling (retinal migraine)
   -pesakit boleh hilang pandangan dalam masa beberapa minit
4) Status migrain
   -berlaku apabila seseorang itu mengalami migrain yang teruk dan berterusan
   -boleh mengakibatkan penghidapnya mendapat strok
   -migrain yang berlaku berulang-ulang pada kanak-kanak menyebabkan mereka muntah-muntah dan sakit perut yang berulang-ulang
5) Bentuk serangan migrain
   -’severe’ rasa berdenyut-denyut pada bahagian sebelah kepala atau keduanya
   - ‘local’ - kulit bertukar menjadi merah  sedikit atau kelihatan pucat
   -’pallor’ berpeluh-peluh
   -’sono’ sensitif terhadap bunyi bising
   -’photophobea’ - sensitif pada cahaya
   -’speak’- percakapan menjadi perlahan untuk elakkan sakit kepala

p/s : bila migrain myerang.. sy just nak tido, n try x nak makan ubat.....

18 KOMEN YANG SAYA TERIMA:

DiaUmaiNiNaz said... [Reply to comment]

waduh memang sakit kalau kena migrain ni..., alhamdulillah tak kena pada diriku tapi kawan yg selalu bercerita..bertapa deritanya hanya tuhan sja yg tahu.

My Little Diary said... [Reply to comment]

salam

saya pun kadang2 kena migrain...

TheChekJah said... [Reply to comment]

kawwan Jah kata,, migrain boleh kurangkan rabun...

Hantu Kak Limah said... [Reply to comment]

migrain datang bile budak2 buat hal..nak pitam rasenyer..

al_hakim said... [Reply to comment]

saya selalu sakit kepala..maybe bw terlalu lama kot..=P..
masyeh di atas info di atas..=)

Aidanatasya said... [Reply to comment]

@DiaUmaiNiNaz
mmg sakit sgt2... sy kena pun time klu keje banyak & banyak fkr... n elak minum nescafe

Aidanatasya said... [Reply to comment]

@TheChekJah

ooo yake.. hurmmm, napa sy tak erkk... maybe ade sesetengah kot mcm tu....

Botak said... [Reply to comment]

biase nye botak buat tak taw je bila migrain dtg menyerang.,
dan sebab tu gak lah botak byk kali pengsan.,
huhuhuhuhu... T__T

ENTRI TERKINI:
NIKE AIR FORCE 1 82'
KEBAIKAN MEROKOK..??

Aidanatasya said... [Reply to comment]

@Botak

smpi mcm tu skali???.. klu sy just smpi nagis2 je.. hehehe, apa pun sy sgt tkt nak minum nescafe, lps minum confirm migrain myerang...@_@

fyna said... [Reply to comment]

thnx..gud info.....




jom singgah n follow2 blog sy..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

ira-yoshida said... [Reply to comment]

wah..information yg sgt bgus even sy tak pnah kna migrain..

iedchan said... [Reply to comment]

saya selalu migrain hari minggu..org kate..kalo stresss..tibe2 tak stresss bleh migrain..hehe

Cik Seri Omel said... [Reply to comment]

sy selalu migrain, sampai tak boleh fokus kat kelas, kalaw dah kene, satu hari tak boleh bangun, seksa yg amat

Post a Comment

Terima kasih Dengan Komen Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apesal erkk??

 
Copyright © Simanis Cadburylady. All Rights Reserved.
Blogger Template designed by Simanis-Cadburylady.