MummyNemo [dot] com

Monday, May 16, 2011

3 Jenis Tudung

Credit :Google

Zaman sekarang ini, macam-macam fesyen tudung yang berada dipasaran yang menjadi kegilaan bagi kaum2 wanita yang mengutamakan fesyen.... sesungguhnya kita sebenarnya jahil dengan pengertiaan tentang pemakaian tudung.... dibawah ini saya berkongsi satu artikel untuk tatapan bersama..... terutama kaum wanita dan untuk saya sendiri.....sama2 la kita renung-renungkan.


Sesungguhnya tudung wanita itu ada tiga.

-Pertama, tudung Yahudi,
-kedua, tudung Nasara(nasrani) dan
-ketiga tudung muslimat.


Wahai guruku, jelaskanlah kepadaku kerana aku tidak pernah mendengar hal yang sedemikian, soal salah seorang pendengar di hadapannya.

-Pertama, tudung Yahudi. Wanita Yahudi memakai tudung juga, tetapi lebihan kain di depan semuanya dilempar ke belakang.


-Kedua, tudung Nasara. Wanita Nasara pun lebih dahulu memakai tudung juga, tetapi tudungnya terlalu singkat, sehinggakan dadanya masih kelihatan.

-Dan yang terakhir tudung muslimat, wanita muslimat memakai tudung berpandukan firman Allah. Surah an-Nur ayat 31

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
Credit to :http://berita-harian-online.com/3-jenis-tudung/

P/s untuk renungkan bersama.. sama2la kita saling mengingati, Selamat beramal.

4 KOMEN YANG SAYA TERIMA:

tehr said... [Reply to comment]

semuanya nak kena belajar
bukan ikut2 je

tak pasal2 jadi pengikut ajaran salah

Aidanatasya said... [Reply to comment]

@tehr
cikgu, betul tu, sy pun baru tahu nie.. Tentang jenis tudung.. Ingatkan main pakai je..

Post a Comment

Terima kasih Dengan Komen Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apesal erkk??

 
Copyright © Simanis Cadburylady. All Rights Reserved.
Blogger Template designed by Simanis-Cadburylady.